Pečeme slané
Arabský (pita) chleba
4 hrnky mouky ( hladké, míchané hladké obyč. a celozrnné) 2 lžičky sušeného droždí (nebo +-20g čerstvého, se sušeným se mi lépe a rychleji pracovalo) lžičku cukru, lžičku soli, 2 hrnky vlažné vody , koření ( cumin, chlebové, priovensálské, česnekové)
Vypracovat hutné těsto, poctivě ( zlatá DP) , necháme vykynout, rozdělíme na 6 částí a z každé vytvoříme placku- podsypáváme hrubou moukou, asi 0,5cm hrubé, necháme 10 minut odpočinout, pečeme v troubě, zprudka. Ideálně se placky nafouknou a vytvoří kapsu , tak je obrátíme, peče se to tak cca 5 minut celkem.
Celý postup tu, dělám rovnou dvojité množství http://www.cuketka.cz/?p=262
Nekvašený chléb- Maces
6dl vody
2dl oleje ( s olivovým je to super)
2 vejce
1kg hl. mouky ( nebo mixu hladká, celozrnná)
2 lžičky soli
2 lžičky koření ( používám Sonnetor chlebové, ale i Antonín má clebové nebo stačí i kmín)
fiknu do chlebopečky zadělat a ihned peču plackycca 1cm vysoké, čím jsou tenší tím jsou křupavější, kdo nerad může po upečení horký protáhnout pod tekoucí vodou a zabalit do utěrky ( každou extra)
Jak udělat domácí kvásek
Kvásek musíš dělat v úplný čistotě, ve vypařený sklenici, převařenou vodou, jak je tam vlhko a teplo snadno to chytí plíseň. Je třeba i hlídat aby nepřekvasil..
1.den Do velké sklenice nasypeme 100 ml mouky a přilijeme vlažnou vodu – tolik, aby nám vzniklo těsto asi jako na lívance. Přikryjeme folií,zavážeme a postavíme do tepla na 30st.C