Pečeme sladké
Ovesné rozinkové sušenky
kostka másla, 180g cukru nerafinovaného nebo Rapadury, 320g vloček, 400g mouky ( dávám směs bélé a celozrnné), 200 g rozinek, 4 vejce , 2čl sody, sůl
Vločky a rozinky můžete pomixovat na menší kusy ( já dávám celé) pokud se použije obilný sirup míto cukru uberu vejce, fantazie je to s hrubozrnou solí, ta chuŤ v puse se smíchá a je to super , kdo chce může experimentovat s přidáním sekaných ořechů, mandlí, různejma moukama ( ale aspoň polovina musí být s lepkem).
Umatlám těsto, vyválím váleček, ukrajuju kousky, splácnu- to dělám tlačítkem na kafe do presa , jde to i sklenkou ale ta se bestie lepí. Peču na pečícím listě do hněda. Chce to uchovávat v lednici aby nežlukly.
Peču xy druhů různých sušenek, i méně " zdravé" varianty. Třeba
Máslové sušenky
300g hladké mouky, 130g (mletého cukru- kdo má, může si semlít i hnědý, nebo použít krystal), 50g másla, 1 celé vejce, 3 pol.lžíce mléka nebo smetany( klidně rostlinné), na špičku nože soli, na špičku nože jedlé sody.
Dělám z dvojité dávky minimálně, jsou takové piškotové, můžou to i miminka od doby co smí lepek. Vyválím vykrájím nebo nakrájím jen čtverečky rádýlkem, do každé udělám vidličkou dírky. Zase se dá experimentovat s moukama, klidně část bílé nahradit kukuřičnou, ale opatrně kvůli lepku, aby to drželo pokopě.